Fysikblogg: RESONAANCES

Gevärskulehopen

Gevärskulehopen, från inlägget Bullets Fly 19 juli

Jag tänkte ta och presentera några fysikbloggar jag följer, och kanske lyckas rekommendera någon till intresserade. Först ut är RESONAANCES. Det är en blogg som handlar mest om partikelfysik, skriven av signaturen Jester. Han (eller hon?) säger själv att den viktigaste funktionen med bloggen är att få läsaren att skratta, men även om den har ett humoristiskt anslag tror jag inte att det är många som läser den för att få den dagliga träningen av mungiporna. Däremot är det en källa till kommentarer till resultat, artiklar och data — och lite skvaller också — som är rätt rolig att läsa.

Själv började jag nog läsa bloggen på grund av kommentarerna kring resultat från sökandet efter mörk materia. Lustigt nog är det från RESONAANCES jag först har hört talas om en del nya resultat, som den här mätningen av kosmiska elektroner och positroner från ballongdetektorn ATIC (vilken senare framstod som mindre trovärdig). Jag har uppenbarligen inte tillräckligt goda vanor att kolla arXiv, men å andra sidan är det många andra av mina experiment-fokuserade kollegor som inte har det heller. Man får ju reda på viktiga saker förr eller senare, och att hålla sig i fas med informationsflödet är inte lika kritiskt när man jobbar med att bygga detektorer, ta data eller analysera det.

Personligen uppskattar jag också inläggen om andra grenar av partikelfysiken, saker som jag annars kanske skulle ha missat helt. Som det här resonemanget om att Higgs kanske kunde ha producerats i LEP men inte ha blivit upptäckt i alla fall.

Att det sen är underhållande skrivet är ju bara ett plus. Inte alltför hög takt på uppdateringarna, men varje inlägg har substans och är värt att lägga lite längre tid på.

Stilen är alltså ganska avslappnad, men nivån är rätt hög. Skulle tippa att det här är en av de bloggar som läses mest av professionella eller åtminstone utbildade fysiker. Är man intresserad av vetenskapsnyheter och inte skraj för lite fler detaljer tror jag ändå att den är läsbar.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Bloggrecension, Vetenskap på engelska och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fysikblogg: RESONAANCES

  1. Lifesigns skriver:

    Tack för tipset, den sidan hade jag missat helt! 🙂

    Vad gäller Higgs så var det en praktisk omöjlighet att detektera partikeln i LEP om jag minns partikelfysikkursen korrekt.

  2. åka skriver:

    En praktisk omöjlighet? Vad är det du syftar på nu? Jag minns förstås inte mycket från första partikelfysikkursen, men jag tror mig veta att den vanliga tolkningen av data från LEP är att man satte en undre gräns för Higgs massa. Fast den är modellberoende, förstås, och det är vad Jester skriver om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.