Popfysik på svenska

Nu är postdoktiden över, och jag hat lämnat Kanada och bosatt mig i Sverige igen. Här ligger två års skörd av Naturvetareförbundets/Naturvetarnas tidskrift och väntar, så nu håller jag på att bläddra igenom dem. Jag läser i nummer 5 2008 om naturvetare som skriver, och det är väldigt inspirerande.

Nils Uddenberg pratar i en intervju om värdet av att skriva populärvetenskap för den som skriver:

Att skriva ger en överblick. Man tvingas att fundera själv över vad man håller på med. Specialistkunskap är viktigt, men även att ha överblick. Nua tankar bygger faktiskt ofta på övergripande idéer.

Just det där med att få en anledning att tänka lite extra och få överblick över saker är en av mina ambitioner med den här bloggen. Det är när jag skriver om något som jag märker vad jag inte vet eller förstår, och det är kul att gå till botten med det.

I det här numret står det också om Patrik Norqvist och de böcker han skrivit tillsammans med Maria Hamrin: Fysik i vardagen och Nobelfysik i vardagen. De här böckerna har jag fullständigt missat, de måste kollas upp! Recension kommer här på bloggen så småningom.

Här finns en artikel av Patrik Norqvist från Folkvett, om fysik på film. Jag läste för något år sedan boken Insultingly Stupid Movie Physics, som listas som referens i artikeln, och den var ju riktigt rolig.

Patrik Norqvist pratar om att göra fysik roligare än gamla träklossar på lutande plan. En sak som jag länge tyckt är lite knepig är gapet mellan det mesta av den populärvetenskap som skrivs, och det man lär sig på naturkunskapen. Vad har klossar och pendlar för samband med supernovor, kolnanofibrer och CERN? Det är en utmaning att överbrygga gapet där, och en bra början är ju att visa på hur spännande redan den mer lättillgängliga och vardagliga fysiken kan vara om man ser den från rätt håll.

Via dessa saker hittar jag EuroPhysicsFun, ”On the frontier of science edutainment”. Det verkar ju skoj också, ska jag nog hålla lite koll på.


Senare, på lekplatsen, tittar jag på dottern som försöker klättra uppför en rutschkana. Kanske kan man göra det där med lutande plan intressant på något sätt det också…

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Kommunikation, Nivå: allmän (1) och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.