Fysiken i Bamse

På senare år har det varit trendigt att skriva populärvetenskapliga böcker som tar sitt avstamp i diverse populärkulturella fenomen. Det finns böcker om fysiken i Buffy, superhjältefysik, dåliga fysikmissar på film och inte att förglömma föregångaren om fysiken i Star Trek — och förmodligen ganska många fler. I dessas efterföljd tänkte jag säga lite om fysiken i Bamse. Jag har läst väldigt mycket Bamse de senaste två åren, och fysikern i mig kan inte låta bli att reflektera över vissa saker.

Bamses upphovsman, Rune Andreasson, var intresserad av sin omvärld. Efter Bamse-äventyren kom ibland Bamses skola, som förklarade olika aspekter av det som händer i äventyret. Bamses skola tog upp planeternas rörelser, naturligt urval, skillnaden mellan astronomi och astrologi, och andra naturvetenskapliga begrepp och företeelser. Samtidigt är ju Bamse förstås en ogenerad fantasiserie, som innehåller ganska mycket konstig magi — och så dunderhonungen förstås, som gör Bamse till världens starkaste björn. Det är ju sånt som gör serien rolig.

I en del äventyr blir det lite märkligt. Bamse har varit ute i rymden flera gånger, och då görs det en poäng av att förklara att man blir tyngdlös, och att man kan hoppa högre på månen än på jorden, men samtidigt är avstånd och hastigheter helt orimliga. Jag har överseende med i princip vad som helst i tecknade serier av det här slaget som ändå inte är menade att vara realistiska, fast jag undrar ibland hur manusförfattaren tänkt.

Ett litet problem har jag ändå: hur kan en så liten björn stoppa ett stort tåg? Eller annorlunda formulerat: varför blir man massiv när man blir stark? Jag tror att det här är ganska allmänt, för Stålmannen funkar ungefär likadant, och Pippi Långstrump är tydligen omöjlig att lyfta även om hon inte gör motstånd.

Carl von Linné var visserligen inte fysiker, men ändå ett exempel på vetenskap i Bamse-serien.

Det är förmodligen inte tänkt att man ska uppfatta den dunderladdade Bamse som extremt tung. Det verkar aldrig hända något som tyder på att det ska vara så — han kan åka bil som beter sig som vanligt, han kan gå på broar och klättra på saker som alla andra utan att strukturer rasar omkring runt honom. Visserligen bor han i ett ide av sten, och jag lekte lite med tanken på att det skulle vara för att huset måste hålla för honom när han är stark, men huset är också det enda som stämmer med den hypotesen. (Pippi Långstrump kan också rida på sin häst, fast det inget sägs om att hästen skulle vara onormalt stark.)

Ändå ser jag ju att han föreställer fullständigt massiv. Står han i vägen för en bil blir bilen skrynklig som ett dragspel medan Bamse oberörd står kvar. Han kan också kasta iväg stenblock stora som hus utan att själv rubbas ur fläcken. Vad hände med rörelsemängden?

Det är klart att det finns en massa strukturproblem med att lyfta tunga saker, man kan tänka sig att bli förvånad över att Bamses muskler och benstomme håller för att hålla de saker han kan lyfta när han är dunderladdad. I mina ögon ser ändå sånt aldrig så fel ut att jag inte kan acceptera det som en del av berättelsens fantasivärld.

Men gränsen går alltså för min del vid uppenbara brott mot Newtons tredje lag: Bamse kan påverka saker utan att påverkas tillbaka själv. Han kan utöva kraft på saker utan att någon motkraft påverkar honom. För mig ser det ut som om han bara är orimligt tung, vilket förstås hänger ihop med Newtons andra lag (den om sambandet mellan kraft, massa och acceleration). Frågan är nu om detta säger mest om mig som fysiker och något nördig, eller om detta ser lika uppenbart underligt ut för alla med någon som helst erfarenhet av hur saker beter sig i världen omkring oss. Borde inte var och en ha lite känsla för detta? Eller är det något man måste skolas till att se? Det tycker jag är en intressant fundering.

Annons

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Detta inlägg publicerades i Mekanik, Nivå: allmän (1) och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Fysiken i Bamse

 1. Sten Thaning skriver:

  Det här är en ganska vanlig fråga i superhjältesammanhang, och den enklaste förklaringen är att Bamse inte blir superstark. När han äter dunderhonung får han förmågan att använda telekinesi. Det förklarar också hur han kan lyfta en stor båt med ena handen utan att båten helt enkelt går sönder. Däremot upplever han det själv som om han lyfter saker med muskelkraft, förmodligen för att det är det enklaste sättet att styra en sådan förmåga.

  Eller så finns helt enkelt inte Newtons tredje lag i Bamses värld. Jag menar, det går att resa i tiden och färdas snabbare än ljuset, igelkottar har mänsklig intelligens och man kan glatt krympa sig till en centimeters storlek utan att det påverkar kroppen på något särskilt sätt. För att inte tala om att det finns magi och flygande drakar.

  Vad är det som gör just Newtons tredje lag så speciell? Är den mer fundamental på ett sätt som gör att det är svårare att acceptera en värld utan den?

  Det jag hade svårast att acceptera när jag läste Bamse var när jag tyckte att de fuskade. ”Nä, jag slåss aldrig. Men jag kan kasta upp dig femton meter i luften och låta bli att ta emot dig när du kommer ned.” Men det är brott mot vad jag upplever som världens egna regler, inte på grund av att det förstör min ”suspension av disbelief”.

 2. Andreas Davour skriver:

  Bamses värld är lite speciell på många vis. Så sent som idag läste jag om hur en elefant fick smaka köttbullar som Bamses farmor gjort. Naturligtvis tyckte han de var jättegoda, för det tycker alla. Jag vill minnas att det fanns en draka i en av tv-filmerna som också blev helt såld på dessa. Vad är det med de där köttbullarna? De är beroendeframkallande och alla gillar dem bums. Vad är det för mystisk drog som farmor blandar i dem?

 3. Andreas Davour skriver:

  Visstja, som Sten säger så fuskar ju Bamse ibland. Andreasson var nog inte så nogrann alla gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.