Har CDMS upptäckt mörk materia?

Oj oj. Ryktena går i mörk materia-kretsar, och spänningen stiger. (Om du vill friska upp minnet om vad mörk materia är kan du kolla mitt gamla inlägg här.) För någon vecka sedan talades det om att folket kring detektorn CDMS skulle ha fått en artikel antagen i Nature, den prestigefyllda tidskrift där man ofta publicerar nya banbrytande upptäckter. Det här visade sig inte vara sant, men ryktena är ändå i svang och fysiker från när och fjärran ser fram emot imorgon torsdag 17/12 då resultaten ska presenteras och ett preprint av artikeln ska läggas ut på arXiv.

Det är nog rätt säkert att anta att det inte är en upptäckt i strikt mening. Det behövs en väldigt tydlig signal för att man ska vara säker på att man ser det man tror man ser, och inte bara en ”statistisk fluktuation”, det vill säga en ovanlig men inte fullständigt osannolik variation av bakgrunden. Tillräckligt många ”händelser”, eller signaler i detektorn, för att kunna avgöra det har man troligtvis inte kunnat se.

Bakgrund är alla de signaler som dyker upp i ett experiment som inte kommer ifrån det man egentligen vill titta på. Det är ett stort problem i väldigt känsliga detektorer, som dem man använder för att söka efter mörk materia-partiklar.

Jester på RESONAANCES formulerar det ungefär så här: på en förväntad bakgrund av 0,5 signaler har man förmodligen sett 1-3 signaler. Vi kan förvänta oss endera av två scenarier. Antigen har man sett 2-3 signaler, och alla kommer att vänta väldigt spänt på resultat från XENON-100 som är på väg att ta data, samtidigt som alla teoretiker kommer att ha bråda dagar för att publicera anpassningar av sina favoritmodeller till de här tre signalerna.

Eller också har man sett en signal eller ingen alls, vilket inte är på långa vägar nog för att vara riktigt spännande — då får vi bara (bara? bara!) den hittills bästa gränsen för hur starkt en sådan här partikel kan växelverka med vanlig materia. Efter alla rykten och förväntningar nu blir detta fullständigt magplask för CDMS trots att det egentligen är ett väldigt bra resultat i sig självt!

Märk väl, vi kan inte vänta oss att de verkligen gjort en upptäckt. Men spännande är det i alla fall. Den som vill läsa mer om hur man bedömer resultaten i sådana här mätningar på ett fullständigt begripligt sätt (och med fina bilder) kan kolla vad Ethan skriver på Starts With A Bang!.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Mörk materia, Nivå: grundläggande (2). Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.