Kalorier är dåligt, energi är bra?

Det slutar aldrig förvåna mig hur det funkar på livsmedelsförpackningar: kalorier är dåligt, men energi är bra. Ibland står det något i stil med ”endast X kalorier per portion!”, ibland står det ”ger energi!”. Naturligtvis är kalorier ett mått på energi (det framgår ju också av näringsvärdestabellen), men förpackningstillverkarna vet hur de ska vinkla saker för att deras produkt ska kännas bra. Energi vill vi ju ha, att orka allt vi ska göra, men kalorier är sånt som lägger sig i lager runt magen — för det är så vi använder orden när vi talar om sånt. Om man gör reklam är det praktiskt att vardagsbegreppen är skilda åt.

En kalori är en enhet som har definierats i värmeläran (vilket hörs på namnet, om man kan sina romanska språk där ”calor” har med värme att göra): en kalori är den energi som går åt att värma ett gram vatten en grad. Den enhet som står på müslikartongen är kilokalori, kcal, det vill säga tusen kalorier. På engelska är det rätt vanligt att man talar om ”matkalorier”, vilket alltså är kcal.

Enheten kalori är fysiker inte så förtjusta i, för den är inte definierad på något riktigt bra sätt. Den hänger i på grund av att den fått fäste bland bantare och dietister, antar jag. Det man använder i fysiken är oftare joule, som är den energi som går åt när man tillämpar en kraft på en newton över en sträcka på en meter. Det är en lite knepigare definition att greppa utifrån vardagsuppfattningar om saker, men mycket trevligare att hantera i beräkningar. På müslikartongen står antal tusen joule som kJ.

Samma mängd flingor ger fler kJ än kcal eftersom en kalori är ungefär 4,2 joule. Har man väl vant sig vid att tänka i den ena enheten kan det vara krångligt att ställa om till den andra, och därför har vi två enheter som används parallellt. I matsammanhang är den exakta definitionen av en enhet hur som helst inte så otroligt viktig, för beräkningarna har inte den precisionen.

Hur som helst får man nog välja om man tycker att energi är bra, och man alltså tar kalorierna, eller om energi är dåligt och man vill ha mat med färre kalorier. (Fast om det är det enda kriteriet man väljer mat efter har man nog andra problem att ta itu med. Det finns ju mer än energi i näringsförteckningen.)

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Fysik, Kommunikation, Nivå: allmän (1). Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kalorier är dåligt, energi är bra?

  1. Så konstigt är det väl inte att ‘energi’ har tre (minst) polysema betydelser. De två du pekar ut, samt den magiska betydelsen när det t.ex. används som översättning av ‘qi’.

    Jag håller dock med om att det är irriterande när folk använder ordet i flera betydelser i samma sammanhang, som på matförpackningar, eller när pseudovetenskapsanhängare blandar ihop magi och energi i fysikalisk betydelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.