Forskare som jobbar på exotiska platser

Via Uncertain Principles fick jag nys på den här skojiga boken: The Edge of Physics av Anil Ananthaswamy. Författaren har besökt olika otillgängliga eller annorlunda platser där fysiker arbetar med att samla data för att lösa några av de kniviga gåtorna i partikelfysik, kosmologi och områdena däremellan.

Jag har alltid varit fascinerad av otillgängliga och annorlunda platser. Det har väl bland annat att göra med den där speciella stämningen av undangömd och hemlig plats där bara speciellt invigda eller inbjudna får komma in, men också med en allmän nyfikenhet på vad folk sysslar med när de gör ansträngningar som faller så utöver det vanliga. Numera har jag ju själv också jobbat på ett par platser av det slag boken handlar om (sydpolen och det för närvarande djupast belägna underjordiska astropartikellaboratoriet). Det här ser ut att vara en bok jag vill läsa!

När jag en gång i urtiden gick första terminen på det som då hette matematisk-naturvetenskapligt utbildningsprogram (ingång fysik) hade vi en sorts pepp-kurs för oss som inte var huvudsakligen inriktade på matematik. Bland annat kom olika forskare och föreläste om vad de sysslar med och varför det är intressant. Man läser så mycket matte i början att somliga tappar sugen, och därför brukar det finnas lite sådana saker för att hålla modet uppe för dem som suktar efter fysiken. En av de få saker jag faktiskt minns av detta var astronomen som talade sig varm för att vi skulle rikta in oss på hans ämne — han nämnde med eftertryck just de fantastiska platser man kan få resa till, och visade bilder på teleskop där han hade gjort observationer.

Trots allt detta är det vanligaste att fysiker sitter på något ganska ordinärt ställe och har sin utrustning i ett labb intill. Som Chad Orzel brukar påpeka finns det ganska mycket fysik som inte är partikelfysik (eller astronomi, eller något åt det hållet), vilket ibland inte syns så mycket i media. Jag säger bara en sak: laboratorier är coola, även om de inte är på någon otillgänglig plats. Jag älskar att få titta på folks labb.

Fast det är ändå häftigt om man dessutom får se en annorlunda bit av vår planet!

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Forskarvärlden. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Forskare som jobbar på exotiska platser

  1. Ping: Populär Astronomi - » Rymdkarnevalen nr 12: återkomsten

  2. Ping: Astrofysik och kosmologi för vetenskapsskribenter, några intryck | Stjärnstoft och kugghjul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.