Så skyddar du dig mot farlig strålning! Hela listan ;)

Vill du skydda dig mot någon form av farlig strålning? Vill du veta vad det finns för farlig strålning som man kanske behöver skydd emot?

Strålande!

Strålning: värmande solstrålar, irriterande laserpekarestrålar, farliga radioaktiva strålar. Något med energi, som förflyttar sig i räta linjer.

Det finns nästan inget naturfenomen som framstår som så underligt, hotfullt och nära nog magiskt när man hör hur folk talar om det. Det är därför extra kul att inse hur man med lite kunskap bakom ryggen faktiskt kan bli helt vardagsbekant med strålningen. Suktar man efter esoterisk kunskap och insikter bakom tingen finns det nog inte mycket som går upp mot fysik.
Kunskap är makt som betvingar betapartiklarna och UV-vågorna! Men framför allt är kunskap ett medel för att oroa sig mindre och spara nojorna för rätt saker.

Som det så ofta är följer det ena på det andra och svar väcker nya frågor. Detta är således bara det första i en rad inlägg jag planerar här på bloggen för att riktigt bena ut det här med olika sorters strålning. Lugn, det kommer att handla om riskerna och hur man skyddar sig 😉

Strålskydd för nybörjare

Grunderna i det här med strålskydd är enkla. Det finns framför allt två saker man ska tänka på, med en tredje punkt som tillägg ifall de två första inte räcker:

 1. Öka avståndet till källan. Om en strålkälla sänder ut ett visst antal partiklar per sekund, hur många av dem kommer att nå fram till dig? Utan att veta något om den totala styrkan av det som strålar kan du vara säker på en sak: ökar du avståndet till det dubbla kommer mängden strålning som når fram till dig minska till en fjärdedel. Går du tre gånger så långt bort utsätter du dig bara för en niondel av strålningen. (Man brukar uttrycka det som att strålningen eller flödet minskar med kvadraten på avståndet.) Det är förstås för att strålningspartiklarna sprider ut sig över allt större yta ju längre bort från källan de kommer.
 2. Minimera tiden som du är i närheten av en källa till strålning. Den här punkten förklarar sig själv (ja, man blir blötare av att vara ute en halvtimme i regnet än av att bli regnad på i en halv minut).
 3. Skärma av strålkällan. Det här är lite mer komplicerat, eftersom det i princip kräver att man förstår vilken sorts strålning det är fråga om och hur den beter sig. Ibland behöver man mycket material, ibland inte så mycket men av en särskild typ. Tumregeln är i alla fall att det är bra att ha material mellan sig själv och en strålkälla.

Strålningens styrka minskar med kvadraten på avståndet. Bild från Wikipedia.

Fortsättning följer

Det här är min ungefärliga plan för hur jag tänker lägga upp det:

Mina källor är dels allmänna kunskaper som man snappar up när man jobbar med partiklar och sånt, men mer specifika uppgifter hämtar jag i bland annat boken Strålskydd från Bokförlaget Natur och Kultur, den reviderade utgåvan från 1994, och i NE och blandade tabeller. Och så finns ju internet, jag ska stoppa in relevanta länkar här och där.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Kärnfysik, Nivå: allmän (1). Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Så skyddar du dig mot farlig strålning! Hela listan ;)

 1. Georg skriver:

  matnyttigt på samma ämne! i sex delar av KSU

 2. Ping: Populär Astronomi - » Gästinlägg av Andrew Jaffe: Ljus och tyngdkraft

 3. Ping: Forskningsbloggen « Strålande bloggpost « Fysik

 4. Ping: Gammastrålning « Stjärnstoft och kugghjul

 5. Rasmus Kaj skriver:

  När nu det här är ett av dina mest lästa inlägg kanske det vore intressant att fortsätta serien? Jag skulle gärna se inlägg på de återstående rubrikerna, kanske främst ”elektromagnetisk strålning”.

  • åka skriver:

   Jag ska grunna på det. Det är inte så lätt att hinna skriva allt jag vill skriva, men om någon frågar efter något specifikt är det troligt att jag prioriterar det högre!

 6. Ping: Neutronstrålning, skydd och skärmning | Stjärnstoft och kugghjul

 7. pierrehanell skriver:

  Hur skyddar man sig mot s.k. manipulation med VOG technology?

  • åka skriver:

   Jag tror att du borde börja med att fundera över ifall den där teknologin över huvud taget finns. Och i så fall hur den fungerar. Det är där nyckeln ligger. För att kunna skydda sig mot något måste du veta vad det är, och förstå fysiken bakom.

   • pierrehanell skriver:

    Säg att jag vet att den finns och används inom militärt bruk, för att påverka människor beteende genom att sända bärfrekvens med manipulativt innehåll. D.v.s. en frekvens som kan sammanlänka med våra hjärnors hjärnvågor och på så vis påverka oss att höra s.k. inre röster som styr vårt beteende. Troligen ligger dessa bärande frekvenser mellan 1-7 Hz, då det är dessa hjärnvågor som påverkar vårt undermedvetna känslomässiga såsom hypnos och liknande.

    VOG (The Voice of God) har även andra namn, såsom:
    V2K – Voice-To-Skull Devices
    Remote Behavioral Influence Technology
    LRAD (Long Range Acoustic Device)
    DARPA’s Sonic Projectors
    Apparently the military has used this weapon during the Iraq war in order to create chaos within the ranks of the enemy combatants. Here is an excerpt from the Strategy Page report on the use of LRAD aka “The Voice of God”

    It appears that some of the troops in Iraq are using “spoken” (as opposed to “screeching”) LRAD to mess with enemy fighters. Islamic terrorists tend to be superstitious and, of course, very religious. LRAD can put the “word of God” into their heads. If God, in the form of a voice that only you can hear, tells you to surrender, or run away, what are you gonna do? ~strategypage.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.