Alfastrålning

Detta är del två av min lilla serie om strålning och strålskydd. Jag lägger upp det i form av frågor och svar. Andra frågor kan ställas i kommentarerna, så klart. I slutet av detta inlägg kommer en liten bonus: en liten film som demonstrerar hur man själv kan bygga en liten dimkammare och se alfastrålar.

Vad är alfastrålning

Alfastrålning består av samma partiklar som i kärnan på en heliumatom: två protoner och två neutroner. De sänds ut vid vissa radioaktiva sönderfall. När alfapartikeln bromsas upp och stannar drar den till sig elektroner och blir en heliumatom. Mängden helium som ansamlas inuti vissa bergarter har använts som mått på hur många atomer som sönderfallit i just den stenen sen den bildades — alltså ett sätt att mäta hur gammal stenen är.

Var kan jag riskera att utsättas för alfastrålning?

Den vanligaste vardagskällan till alfastrålning är radongas, som vi nog alla har hört talas om.

Det finns också ett alfastrålande ämne i en vanlig typ av brandvarnare, men då är det hela inkapslat så att ingenting av strålningen kommer ut. Man ska inte bryta sönder brandvarnare.

Alfastrålning består av partiklar som slungas ut från kärnan i tunga och instabila atomer. Närmare bestämt är det en liten bit av atomkärnan själv som slungas ut, ett litet stycke som är identisk med kärnan i en heliumatom bortsett från att den rör sig med stor energi. Otroligt små saker, men hyfsat stora och tunga på atomskala.

Vad har alfastrålningen för effekt på kroppen?

Akuta strålningsskador får man bara vid riktigt höga strålningsnivåer. Man kan akta sig för att svälja starkt radioaktiva preparat, för att gå in i havererade reaktorer eller för att stå nära kärnvapenprov.

Det som gör att radioaktiv strålning kan vara farlig i lägre doser är att den kan påverka molekyler i kroppens celler. För det mesta händer ingenting som är dåligt för kroppen som helhet, och en viss nivå av strålning från kosmos och från radioaktivitet i berggrunden har vi alltid haft omkring oss. Ibland kan det hända att en cell skadas av strålning på ett sätt som gör att den fortsätter fungera fast dela sig och fungera på ett felaktigt sätt, och risken är då att det ger upphov till cancer.

Det här är ofta lite svårt att greppa. Om farmor Marie får cancer kan läkarna undersöka henne hur noga som helst, men inte ens om man kan analysera varenda liten cell kan man avgöra vad det faktiskt var som orsakade sjukdomen. Däremot kan man titta på en stor mängd människor och se att de som utsatts för mer radioaktivitet har större risk att få cancer. Är det sedan så att farmor Marie har jobbat med att bearbeta enorma mängder uranslagg kan förstås misstänka att just hennes leukemi berodde på detta.

I fallet alfastrålning är det fråga om strålar med mycket kort räckvidd: de tar sig typiskt bara några centimeter genom luft, och kortare sträcka genom tätare material som till exempel kroppens vävnader. Eftersom alfapartiklarna bromsar in så häftigt lämnar de av all sin energi i ett litet område — de slår inte så hårt, men fokuserat. Man brukar räkna alfastrålning som 20 gånger mer skadlig än beta- eller gammastrålning.

Hur skärmar man av alfastrålning?

Eftersom alfapartiklar stoppas så effektivt i materia är det lätt att skärma av strålningen om den kommer från ett väl avgränsat ställe. Sätt ett papper emellan, till exempel. Däremot är det bra att undvika att få in alfastrålande ämnen i kroppen, som till exempel radongas i lungorna. Det gör man lämpligtvis genom att se till hålla halten av radon i luften låg. Det är rätt bra att ta reda på hur det står till med ens hus, om man har ett. Man kan läsa mer till exempel på radonguiden.se.

Bygg din egen dimkammare!

Via ZapperZ hittade jag den här fantastiskt fina instruktionsfilmen: bygg din egen dimkammare och titta på alfastrålning! Kräver förberedelser och planering, men är ändå rätt enkelt. Och snyggt!

Annons

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Detta inlägg publicerades i Kärnfysik, Nivå: grundläggande (2), Pyssel. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Alfastrålning

  1. Pingback: Så skyddar du dig mot farlig strålning! Hela listan ;) « Stjärnstoft och kugghjul

  2. Pingback: Neutronstrålning, skydd och skärmning | Stjärnstoft och kugghjul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.