Tunga joner i LHC

Jo, nu har protonkörningarna avstannat för den här gången i den stora acceleratorn, och man värmer upp för att köra kollisioner av tunga atomkärnor (bly). Man vill bland annat åstadkomma och studera ett materietillstånd som kallas kvark-gluonplasma. Kvarkar är det som bygger upp kärnpartiklar (protoner och neutroner), och gluoner är det som håller kvarkarna samman, förmedlarna av den starka växelverkan (som också kallas den starka kärnkraften). Det lustiga med gluonfältet är att det blir starkare ju länge ifrån varandra kvarkarna kommer — man kan alltså inte slita lös en ensam kvark och studera den isolerad. I ett kvark-gluonplasma är det dock så tätt och hett att kvarkarna och gluonerna uppför sig som om de vore fria och inte bundna.

Enligt lite skvaller jag hört har de inledande testkörningarna gått bra och de kanske börjar kollidera joner redan nu ikväll.

Man kan läsa mer i pressreleasen från CERN. Notera att det handlar rätt mycket om de oerhörda datamängderna experimentet åstadkommer och hur man ska hantera dem! Sedan finns mer om fysiken i den här lite mer lättlästa artikeln.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.