Gammastrålning

Detta är del fyra i min lilla serie inlägg om strålning. Återigen i form av frågor och svar. Ställ gärna fler frågor i kommentarsfältet, eller påpeka ifall jag missat något viktigt eller intressant.

Var kan jag riskera att utsättas för gammastrålning?

I en del av de fall då en atomkärna bryts upp och strålning skickas ut, alltså det man kallar ”radioaktivt sönderfall” följs alfa- eller betapartikeln av en gammapartikel. Gammastrålning är i princip av samma slag som vanligt ljus, alltså elektromagnetisk strålning, fast med mycket högre energi. Till exempel kommer det i 11% av betasönderfallen av Kalium-40 (som vi talade om i förra inlägget) att komma en gammapartikel också. Kol-14 ger ingen gammastrålning alls, medan Americium-241 (alfastrålaren i brandvarnare) kan ge lite olika gammastrålar i en del av sönderfallen. (Överkurs: man kan kolla på sånt här i en isotoptabell, till exempel i den här table of isotopes från Lunds universitet.)

Det finns gammastrålning från rymden också, men den skyddar atmosfären emot.

Vad har gammastrålningen för effekt på kroppen?

Gammastrålar bromsas inte, som alfa- eller betastrålar. De kan passera rakt igenom materia utan att göra någon skada alls, eller också absorberas de. Det beror på att gammapartiklar inte har någon elektrisk laddning, så de påverkas inte av laddningarna hos elektronerna eller kärnorna i atomerna. Då de förr eller senare träffar en elektron kan de ge den en ordentlig knuff och därmed göra samma typ av som en beta: jonisera atomer, så att det finns risk att viktiga molekyler skadas. Jag diskuterade tidigare att alfapartiklar anses farligare för att de avsätter mer av sin energi på ett och samma ställe. Gammastrålning räknas som ungefär lika skadlig som betastrålning.

Hur skärmar man av gammastrålning?

Ska man skärma av ett preparat eller annan strålkälla ska man ta reda på ifall den sänder ut gammastrålning också, förutom alfa- eller betastrålning.

Gammastrålning är besvärlig på grund av det där jag nämnde nyss, att strålarna kan passera rakt igenom materia. Alfa- och betastrålning har en bestämd räckvidd och når inte längre än så, medan gammastrålar alltid kan smita igenom och komma ut på andra sidan med oförminskad energi. Det bästa man kan göra är att blockera så att färre gamma kommer igenom. Man får då bestämma hur mycket man tycker att man kan acceptera att det kommer igenom, och sedan ta reda på hur mycket material som krävs för att reducera strålningen så mycket. Man talar om ”halvvärdesskikt”, hur tjockt lager man behöver för att halvera strålningen.

Ju tyngre material desto bättre, är den allmänna principen. Bly till exempel. (Det var därför man lät allas vår Indiana Jones hoppa in i ett blyisolerat kylskåp i en av filmhistoriens mer orimliga scener.) Detaljer om exakt vad som behövs kan man kolla upp i relevanta tabeller när man behöver det, det beror ju både på gammastrålningens energi och på vilket material man använder.

En sak som är värt att tänka på i sammanhanget är att bly är giftigt. I kärnfysikens kurslabb brukade vi säga till studenterna att det farligaste vi handskades med inte var de radioaktiva preparaten (ordentligt inkapslade och noga hanterade) utan blytackorna vi skärmade av mätutrustningen med. 13 kilo bly på tån är ett akut problem! Man ska vara noga med att tvätta händerna efteråt också, för bly vill man ha i sig så lite som möjligt eftersom det lagras i kroppen och efter vad jag förstår kan anrikas i viktiga organ.

Annons

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Detta inlägg publicerades i Kärnfysik, Nivå: grundläggande (2). Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gammastrålning

  1. Pingback: Neutronstrålning, skydd och skärmning | Stjärnstoft och kugghjul

  2. Pingback: Så skyddar du dig mot farlig strålning! Hela listan ;) | Stjärnstoft och kugghjul

  3. Sucram Namrednej skriver:

    hur gör man gamastrålning

  4. Saga Boman skriver:

    Vilken elektrisk laddning har gammastrålningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.