Antiatomer studerade på CERN

Eftersom antimateria är det vanligaste sökordet folk hittar min blogg med antar jag att det finns stort intresse för sånt, och då måste jag ju nämna de nya resultaten som rapporteras nu. Det är alltså så att den prestigetunga tidskriften Nature precis publicerat en artikel om ett experiment där man lyckats fånga 38 antiväteatomer tillräckligt länge för att kunna studera dem (hela texten kan bara läsas av den som betalar, man kan nog sätta sig på lämpligt universitetsbibliotek och gå via deras prenumeration om man verkligen vill).

”Tillräckligt länge” är i det här fallet bråkdelar av en sekund. Det knepiga med att hantera antimateria är ju att den förintas i kontakt med vanlig materia. Antiatomer har den extra svårigheten med sig att de är elektriskt neutrala och därför svårare att fånga med elektriska och magnetiska fält. Svårt, men det går, genom att utnyttja en egenskap hos atomerna som kallas magnetiskt moment.

Att producera antiatomer är i sig inget nytt, det har man gjort sedan 90-talet, men det nya är alltså att man kan fånga in och studera dem. Man vill titta på energin i olika elektronbanor i atomen, för att se ifall antiväte är likadant som väte, eller hur de kanske skiljer sig åt.

Varför är man intresserad av att studera antiatomer? Det har att göra med det faktum att antimateria tycks vara fullständigt lik vanlig materia, förutom det där med laddningarna som är inverterade. Varför består vi och vår värld av materia och inte av antimateria? Såvitt vi förstår saker nu borde lika stora mängder materia och antimateria ha bildats i universums första början, och då borde de också ha utplånat varandra fullständigt. Eftersom det finns materia kvar borde mängden antimateria ha varit mindre än mängden materia — men varför, vad är det för mekanism som ligger bakom det? Det kallas för materia-antimateria-assymetrin, och är en av de stående gåtorna i fysiken.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.