Ingen Higgs, och ingen SUSY?

Helt kort: data ramlar in från LHC, där man ska upptäcka den nya fysiken bortom standardmodellen för partiklar och deras växelverkningar. Dock: inga nya partiklar ännu.

CMS meddelar att man inte sett någon Higgs-partikel hittills. CMS är ett av de stora experimenten vid CERN, och Higgs är som bekant den partikel som nämns som det stora målet för hela LHC-projektet.

Samtidigt kan man läsa att två LHC-experiment har publicerat resultat av analyser där man söker efter supersymmetri, en utvidgning av standardmodellen som förutsäger en extra partikel för varje vi redan känner till. Inget där heller, än så länge.

Den lättaste supersymmetriska partikeln är den perfekta kandidaten för universums mörka materia. Finns inte den måste vi söka efter något annat. Skulle tro att vi ganska snart kommer att prata om mörk materia på ett nytt sätt — antingen hittar vi den och försöker göra precisionsmätningar, eller också hittar vi den inte och måste komma på nya sätt att leta. (”Ganska snart” betyder väl några år.)

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Mörk materia, Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.