Mer om vetenskap i underjorden

Det här är en bild på mig i full gruvarbetarmundering, på väg ner i Creighton-gruvan för ett arbetspass på SNOLAB. Jag tyckte väldigt mycket om att jobba där, och det är väl på sin plats att jag visar en av de filmer som satts ihop för att visa upp vad man sysslar med på SNOLAB.

I korthet SNOLAB har byggts ut, och är ungefär 5000 kvadratmeter. Poängen med att vara djupt under jord är mest att komma bort från kosmisk strålning. Alltihop är ett renrum, med plats för flera experiment:

  • PICASSO (som jag jobbade med), är en detektor för att söka efter mörk materia i form av svagt växelverkande massiva partiklar, WIMP med den engelska akronymen. (Det där med ”dark matter found!” är ett skämt förstås — men det finns faktiskt något annat man skämtsamt kallar mörk materia, nämligen svavelbeläggningar som ansamlas på elektronik i gruvan.)
  • DEAP/CLEAN använder ädelgasen argon, som ger en svag ljussignal ifall en WIMP stöter ihop med en atomkärna i gasen.
  • SNO, experimentet som hjälpte till att visa att neutriner har massa och därmed bidrog till att lösa solneutrinoproblemet — det vill säga problemet att man inte såg så många neutriner från solen som borde finnas enligt modellerna för hur solen fungerar. Neutriner som har massa kan nämligen förändras från en sort till en annan sort, som man inte kunde se i de tidiga försöken, men som SNO kunde detektera. Nu blir den uppgraderad till SNO+.
  • HALO består av massor av bly som är till för att försöka se neutriner från en supernova, om det uppstår någon sådan. Neutrinerna är det första som kommer ut från en supernova, så de skulle kunna ge en förvarning till astronomer som vill studera den med andra instrument. Några av neutrinerna kan fångas i blyet och ge upphov till neutroner, som man sedan fångar i neutrondetektorer som ligger mellan blybalkarna.

Fler kommer förmodligen snart.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Forskarvärlden, Mörk materia, Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.