Rymdfysik och partikelfysik i skön förening

Rymdfysik är ett forskningsområde som handlar om laddade partiklar i rymden (plasma, alltså joniserade atomer) och om hur de uppför sig och växelverkar med magnetfält. Rätt mycket handlar om solvinden och jordens magnetfält, och man studerar till exempel processerna som orsakar norrsken.

Det finns ju också laddade partiklar som når oss från andra håll än solen, och det kan även finnas mer exotiska partiklar än vanliga joniserade atomer. Antimateria, och kanske möjligen ännu mer ovanliga partikelslag. Vi väntar nu på resultat från AMS som skickats upp med rymdfärjan, men under tiden finns det annat att titta på.

Jag läste nyligen om hur resultat från Fermi bekräftar PAMELAS resultat att andelen positroner (antielektroner) som man detekterar kring jorden inte kan förklaras med gängse modeller för kosmisk strålning. Det finns mycket att säga om det (varav en del spekulation relaterar till mörk materia), men det jag fastnade för var den fina idén att använda kunskap från rymdfysiken för att skilja på positroner och elektroner.

Det är nämligen så att forskningssatelliten Fermi (som tidigare kallades GLAST) inte har något instrument som kan skilja på elektroner och positroner, utan bara kunde mäta den totala mängden. Det roliga är att komma på idén att använda information om positionen i jordens magnetfält och analysera mätdata från platser där enbart elektroner eller enbart positroner når fram till detektorn.

Bilden kommer från den här konferenspresentationen. Jag har inte riktigt lyckats från bilden förstå varför det blir så här (jag har väl glömt bort för mycket om jordens magnetfält, det var länge sedan jag läste rymdfysik). Det vore skoj att begripa, men tills vidare nöjer jag mig med att tycka att det är coolt att man kommit på att använda jordens magnetfält som en del av sin detektor på det här viset!

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi, detektorer, Forskarvärlden, Mörk materia, Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.