Ingen Higgs?

The Higgs boson walks into a Catholic church.
A priest: ”What are you doing here?”
Higgs boson: ”You can’t have mass without me!”

Higgs är den viktiga saknade pusselbiten i standardmodellen för partiklar och krafter, partikeln som hör ihop med den fält som man tänker sig som orsak till alla partiklars massa. Massa skulle då vara resultatet av att en partikel liksom hakar i higgsfältet, växelverkar med det. Att hitta higgspartikeln är det främsta målet med LHC, den stora acceleratorn vid CERN. Det är denna partikel som har fått det något svulstiga smeknamnet ”the God particle”, efter en bok av fysikern och nobelpristagaren Leon Lederman.

Nya forskningsresultat offentiggörs ofta på konferenser, och just nu pågår den stora konferensen Lepton-Photon i Mumbai, Indien. Häromdagen (jag är inte så snabb i min rapportering!) fick vi höra därifrån om de senaste resultaten från de stora LHC-experimenten: fortfarande ingen Higgs. (Här kan man hitta pressreleasen från CERN.)

Mer data kommer hela tiden, och ju mer data man har desto större statistisk säkerhet blir det på resultaten. Den här historien är inte slut ännu. Men nog hade det varit kul med en tydlig upptäckt.

Partikelfysik är verkligen inget för otåliga. Jag har ju ofta på den här bloggen berättat om sökandet efter mörk materia, och om resultat efter resultat där man inte hittat något. Man blir bara bättre och bättre på att söka, och ringar in de möjliga egenskaper den sökta partikeln kan ha. Nu ser vi samma sak i Higgs-sökandet: antydningar om att en upptäckt kanske är på gång, och sedan noggrannare försök där man inte ser något. Tålamod brukar löna sig, och förr eller senare hittar man det man söker — eller något helt oväntat.

Det gäller dock att vara uthållig. För en utomstående ter det sig tröstlöst, men de officiella representanterna lär sig att låta nästan hurtfriskt positiva. Så här säger Sergio Bertolucci, som är forsknigsdirektör på CERN: ”Upptäckter är nästan garanterade inom de närmaste tolv månaderna. Om Higgs existerar kommer LHC-experimenten snart att hitta den. Om inte, kommer det att peka ut vägen mot ny fysik.”

Alla är inte lika optimistiska. Stephen Hawking har gjort det till sin grej att slå vad om fysikresultat, och hans bud är att LHC inte kommer att kunna hitta Higgs. Amir D. Aczel gästbloggar för Scientific American, och kallar de senaste resultaten för ett bomnedslag i fysikvärlden.

Riktigt så drastiskt behöver man kanske inte ta det. Även om det var många som hoppades att det skulle gå fort och lätt att hitta Higgs med LHC fanns det också många som misstänkte att det skulle vara svårare än så. Somliga, med Hawking, rentav hoppades på att det skulle vara svårt, eftersom de vill se tecken på annan fysik bortom standardmodellen. En sak som inte alltid nämns i sammanhanget är att de här resultaten allihop handlar om sökandet efter en speciell ”standardhiggs”, som man har räknat ut vad den bör ge för signatur i form av partikelspår i detektorerna. I själva verket finns det många möjligheter att higgsmekanismen tar sig lite andra uttryck i verkligheten. Det kanske finns flera olika higgspartiklar (som i supersymmetriska scenarier), eller också har den lite annorlunda egenskaper än de här analyserna förutsätter, som också gör det svårare att hitta den.

Man kan avsluta som bloggaren Jester på Résonaances (som också har figurer och fler detaljer för den som är intresserad på lite högre nivå):

Finally, one can’t help but notice that the Higgs, if it exists in the Standard-Model-like avatar, chose its own mass so as to maximize the difficulty of discovering it. If it’s a god particle it’s Loki rather than Thor.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Forskarvärlden, Nivå: grundläggande (2), Nivå: intresserad (4), Partikelfysik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.