Peer review och hur forskning funkar

Under lagerbladet skriver mjn om peer review. Det här är intressant för alla som någonsin funderat på det där med forskningsresultat och vad som stämmer och inte. ”Peer review” är det hävdvunna sättet att utvärdera forskningsartiklar för publicering, genom att lägga ut dem för granskning hos (förhoppningsvis) oberoende forskare. Den här proceduren ses ofta som en grundpelare för vetenskaplighet, men har också kritiserats hårt. Det mjn irriterar sig på är att man ibland fäster alltför stor vikt vid peer review som något som ska avgöra vad som är riktigt och inte.

Själva slutklämmen säger väldigt mycket:

Peer review är alltså inte guldstandarden! Det är upprepning av resultaten av andra forskare som är den verkliga guldstandarden. Där ligger vetenskapens självkorrigerande mekanism. Peer review är ett viktigt instrument i den processen, men det vore bra om vi slutade låtsas som om den är en garanti för god forskning.

För den som står vid sidan om verkar det ofta förvirrande att ”forskarna ändrar sig hela tiden”, och det kommer rapporter som trumpetar ut fullständigt motsatta resultat. Det är svårt att få grepp om ett vetenskapsområde genom att titta på en artikel i taget. Vetenskapsjournalister brister förmodligen ofta i att sätta in saker i sitt sammanhang när man rapporterar utifrån en pressrelease om ett nytt resultat. Ett specifikt mätresultat (till exempel av neutriners hastighet!) kan ju avvika av olika anledningar som man kanske till att börja med inte förstår, men resultatet är ett resultat och måste ju redovisas som det är för att läggas till övriga pusselbitar av experiment som gjorts. Det är ju först i det långa loppet som nya rön prövas och etableras, och man ser ifall det verkligen håller. Inte konstigt att det är svårt för allmänheten att förstå hur forskning funkar och hur vetenskapliga framsteg görs.

Läs inlägget på Under lagerbladet.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.