Institutionen för informatik och media, där jag studerar just nu, ligger på Ekonomikum här i Uppsala. Där pluggas mest ekonomi och systemvetenskap, vad jag förstår. En dag hörde jag en kille som förklarade för sina vänner att
Jag kan i alla fall skryta med att jag kan Newtons lagar!
Jag uppfattade inte sammanhanget, men en snabb tankekedja följde hos mig.
- Kan inte folk Newtons lagar? Borde inte det vara allmänbildning?
- Kan jag Newtons lagar? Den andra lagen kan jag ju i sömnen: F=ma, alltså kraften är massan gånger accelerationen. Men de andra två? Det är den där om kraft och motkraft, och den där som säger att en rörelse är konstant så länge föremålet inte påverkas av en yttre kraft. Vilken är ettan och vilken är trean? För det var väl bara tre va?
- Varför kan inte jag Newtons lagar? De borde ju vara självklara. Det var typ över 20 år sedan jag lärde mig dem (oj, jag börjar bli gammal!) och sedan ligger det i botten av oerhört mycket av vad jag ägnat mig åt sedan dess, inklusive doktorsavhandling och allt.
- Anledningen till att jag inte kommer ihåg dem så glasklart är förstås att de är så självklara för mig.
För att friska upp mitt minne kollade jag upp det här, och för fullständighets skulle måste jag ju lägga till lagarna här ordentligt. Det här ska man ju veta! Med mina formuleringar blir det så här.
Newtons första lag: En kropps rörelse (hastighet, alltså farten och riktningen) förblir konstant så länge den inte påverkas av en yttre kraft.
Newtons andra lag: En kropps acceleration är proportionell mot kraften som påverkar den och omvänt proportionell mot sin massa: a=F/m, vilket förstås är samma sak som F=ma. (Vi fysiker föredrar numera ofta att prata om att kraften är förändringsgraden (tidsderivatan) av rörelsemängden, eftersom rörelsemängd på många sätt är ett mer grundläggande begrepp. Fast det är överkurs.)
Newtons tredje lag: Krafterna som två kroppar utövar på varandra är alltid lika stora och verkar i motsatt riktning.
Andra diskussionen av fysik på Ekonomikum handlade om att snurra pennor. En av mina kursare frågade en annan om hans skojiga trick, och fick en snabb lektion. Killen famlade lite efter ord: ”sen fortsätter den bara, det är centrifugalkraften … eller centripetalkraften kanske det heter …” Jag hejdade mig lite och funderade på om jag skulle blanda mig i, men sedan kunde jag inte låta bli. ”Tröghetsmoment är nog ordet du söker.” (Man får ju leva upp till sitt nördrykte, liksom.)
Tröghetsmoment är en kropps motstånd mot att ändra sin rotation, kan man säga. Ett föremål som inte snurrar har ett motstånd mot att börja snurra, och något som snurrar stannar inte av sig självt (även om det i vardagliga fall finns en massa friktion som bromsar rörelsen, friktionen är ju en yttre kraft).
Jag avslutar den här lilla spaningen med ett litet klipp med penntricket i fråga (eller något väldigt liknande i alla fall).