Länksamling vecka 3: planeter, Popular Science, och mörk materia

Det verkar som om det åtminstone lika många planeter som stjärnor i vår galax (artikel i Nature). De flesta planeter kring andra solar har hittats genom två metoder: man tittar efter en ”svajning” i stjärnans rörelse, som kommer sig av att den och en planet kretsar kring den gemensamma tyngdpunkten, eller också efter en variation i ljusstyrkan som kommer sig av att en planet passerar mellan stjärnan och oss. Med dessa metoder hittar man lättast stora planeter som befinner sig nära sin stjärna Nu har en forskargrupp letat efter en ”mikrolinseffekt” gravitationen från en planet kan ha på ljus som passerar förbi planeten på väg mot oss, och med den metoden hittat mängder av planeter som kretsar på stort avstånd från sin stjärna. Slutsatsen är att det finns så många planeter att det snarare är en regel än ett undantag att stjärnor har sällskap av planeter.

Tidskriften Popular Science har hela sitt arkiv av 138 tidigare årgångar online (via Brain Pickings). Jag är inte riktigt säker på att jag är kompis med sökfunktionen, men det är kul att det finns i alla fall.

En karta över mörk materia. Det här hade jag tänkt skriva mer om, men eftersom jag inte har hunnit det är det lika bra att bara slänga upp en länk åtminstone. Man har alltså gjort en karta över fördelningen av mörk materia i stor skala, baserat på observationer av gravitationslinseffekter. (Bra grej, det där med gravitationslinser.) Stämmer tydligen bra med de simuleringar som gjorts. En annan länk, om samma sak: Largest dark matter map holds clues to dark energy.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi, Länkar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Länksamling vecka 3: planeter, Popular Science, och mörk materia

  1. mjn skriver:

    Gillar dina länksamlingar. Hoppas du har ork att hålla igång det.

    • åka skriver:

      Kul att veta att du gillar dem! Jag ska försöka upprätthålla vanan, det är rätt mycket en fråga om att komma ihåg att lägga upp dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.