Någorlunda aktuellt: mörk materia och så

På sistone har det dykt upp några resultat som orsakat en del diskussion om det här med mörk materia. Kanske finns det någon bland mina läsare som inte håller så noga koll på fältet, så jag vill nämna det lite kort här trots att det inte längre är alldeles nytt. Och som vanligt hänvisar jag till de stora stjärnorna bland vetenskapsbloggare för den som vill ha detaljerna.

 1. En analys av hur stjärnor rör sig antyder att det kanske inte finns någon mörk materia i vår del av galaxen. Återstår att se ifall det här resultatet står sig, men det är intressant. (Observera dock att det här gäller fördelningen lokalt, inte existensen av mörk materia i det stora hela.)
 2. En teoretiker har tagit en titt på data från det satellitbaserade instrumentet Fermi-LAT, och hittat en signal från galaxens centrum som kan vara ett tecken på mörk materia där.
 3. DAMA-resultaten (de menar att de ser en årlig variation i sin signal som beror på hur jorden rör sig genom den mörka materian i omgivningen) diskuteras igen. CoGeNT ser något liknande, men inte experiment som CDMS. Eller? Analysen diskuteras.

Sean Carroll på Cosmic Variance sammanfattar fint punkt 1 och 3. Och Matt Strassler, skarp som vanligt, redogör för detaljer kring punkt 1 och 2.
Och för lite mer diskussion om det här med att analysera andras data, se till exempel det här inlägget från Scientific American.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi, Mörk materia. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Någorlunda aktuellt: mörk materia och så

 1. Björn skriver:

  Bidrar 1. något till sannolikheten för olika idéer om vad den mörka materien är? Med andra ord, betyder det att sannolikheten att den är något vi skulle se om det befann sig närmare ökar?

  • åka skriver:

   Jo, precis. Om det nu är så att den mörka materian i vår galax är fördelad på något underligt sätt, väldigt olikt de vanliga modellerna, så kan vi helt enkelt befinna oss på ett ställe där det är ovanligt tomt. Då är det inte så konstigt att vi inte ser några klara signaler i de detektorer som är konstruerade för att upptäcka mörk materia lokalt, även om de skulle kunna se partiklarna om de bara fanns här.

   Men jag vill nog också vara lite försiktig med att dra för stora växlar på det här resultatet. Det är bara ett resultat, och det finns förstås antaganden bakom. Kanske en annan, oberoende metod skulle ge helt andra resultat. Läser man artikeln är ju forskarna också ganska förbryllade över resultatet, som introducerar fler problem med att beskriva galaxen än det löser.

 2. Ping: Populär Astronomi - » Har Fermiteleskopet sett mörk materia i Vintergatans mitt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.