Fler bud om mörk materia i vår del av galaxen

För ett tag sedan berättade jag här på bloggen om ett resultat som antydde att det finns mycket lite mörk materia i vår del av galaxen — kanske ingen alls. Det här var förstås något som väckte en del uppmärksamhet bland folk som sysslar med att söka efter mörk materia på olika sätt, och många gav sig på att granska metoden som användes.

Två av dem hittade ett fel i antagandena för den kontroversiella uträkningen. Genom att korrigera det antagandet, men använda samma data och samma metod (såvitt jag förstår) kunde de göra en ny uppskattning av mängden mörk materia nära solen. De hävdade att det var den bästa och mest robusta mätningen dittills, och resultatet ligger nära det standardvärde man brukar använda: 0,3 GeV/cm³.

Jag läste en ny artikel, baserad på en annan metod som jag hittade nyligen och nu kom mig för med att läsa. De använder sig av mycket färre antaganden, och ett speciellt sätt att räkna (Markov Chain Monte Carlo). Genom att testa metoden på en simulering av galaxen — där de vet precis hur mycket mörk materia som finns med i simuleringen — kunde de visa att metoden faktiskt får fram den rätta mörk materia-tätheten från information om hur en viss delmängd av stjärnor rör sig. Det resultat de får fram från riktiga data från stjärnor i Vintergatan ger faktiskt ett högre värde på mörk materia-tätheten än standardantagandet (nästan tre gånger så mycket). Det finns olika sätt att förklara det, som de tar upp i sin diskussion, men den viktiga poängen för en utomstående betraktare lär nog vara att det nog finns mörk materia här ändå — och den är inte så lätt att få riktigt noggrannt grepp om.

På den lite lättsammare sidan: en mörk materia-låt!

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi, Mörk materia. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.