Vilket teleskop är störst?

De 19 första ALMA-antennerna, innan alla kom på plats. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/W. Garnier (ALMA)

De 19 första ALMA-antennerna, innan alla kom på plats. Foto: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/W. Garnier (ALMA)

Vilket är det största och häftigaste teleskopet i världen? Det är lite svårt att rangordna på det viset. Det är till exempel inte uppenbart hur ett optiskt teleskop ska jämföras med ett som ser gammastrålning eller med ett radioteleskop, för det är helt olika utmaningar att observera olika våglängder.

ALMA (Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array) är i alla fall ett av de häftigaste teleskopen just nu. Garanterat det häftigaste teleskopet som tittar på strålning i de här våglängderna, kring en millimeter. Jag började titta lite närmare på ALMA eftersom det blev klart tidigare i år. Jag börjar allt oftare stöta på resultat därifrån, och forskare säger saker som att ”det här hade vi aldrig kunnat göra utan ALMA”.

ALMA består av 66 stora antenner, som är flyttbara. De används tillsammans, så att de fungerar som en enda jätteantenn, och de kan flyttas så att de sprids ut över ett område med en diameter på upp till 16 kilometer. Det blir alltså en 16-kilometersantenn!

Alltihop befinner sig i det torraste området på jorden och 5000 meter över havet, i Atacama-öknen i Chile. Chajnantor heter platån där antennerna står. Att det är torrt och luften är tunn är viktigt för att de signaler antennerna fångar upp inte ska störas av vattenånga i atmosfären.

Det har hänt att två eller tre teleskop på olika världsdelar har använts tillsammans, för att göra en gemensam observation. Det blir som att ha ett teleskop som närmar sig hela jorden i storlek, och det är ju större än några kilometer. Men det funkar kanske inte lika bra med en mycket svag signal. Det är en annan sorts observation än att ha många stora antenner som tillsammans kan fånga upp mycket strålning.

Vilket som är störst till ytan går kanske att diskutera. Men tills SKA blir verklighet är i alla fall så vitt jag vet ALMA det mest imponerande (och dyra) enskilda teleskopbygget.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.