Nästan-stjärnor

I höstas hittades en fritt flygande planet, som inte kretsar kring en stjärna. Den var ungefär sex gånger större än Jupiter. Här är pressmeddelandet från University of Hawaii (med länk till astronomernas artikel). Det speciella med det här är att det var första gången någon observerade ett ensamt objekt med samma massa som kända planeter kring lysande stjärnor.

Finns det en massa nästan-stjärnor, som är större än Jupiter men inte så stora att de strålar ut synligt ljus? Och kanske en som är närmare oss en den närmaste egentliga stjärnan! Hur är det med det här egentligen? Det är heller inte alldeles uppenbart var gränsen går mellan en planet och en sådan brun dvärgstjärna, som de kallas.

Jag blev extra nyfiken på det här när jag läste romanen Permanence (2003) av Karl Schroeder, som målar upp en framtida mänsklig expansion i rymden som drar nytta av att det finns mängder av sådana bruna dvärgar.

Tidigare fanns det en stark hypotes om att den mörka materian i universum skulle kunna utgöras av något som kallades MACHO — MAssive Compact Halo Objects. Det skulle vara Jupiter-liknande objekt eller bruna dvärgar, som är svåra att upptäcka. Om de är många kan de innehålla ganska mycket massa tillsammans. Skulle bruna dvärgar den allra vanligaste sortens stjärna, till och med, som i Permanence?

Jag lyckas faktiskt inte riktigt hitta något klart och tydligt besked av hur många de är, förmodligen för att ingen så där alldeles säkert vet.

Så sent som 2009 talades det om att det kanske kunde finnas massor av bruna dvärgar, kanske lika många som stjärnor i galaxen. Det började tydligen med en enda observation av en brun dvärg, så det kanske var lite förhastat att dra jättestora slutsatser av det.

Noggrannare studier med rymdteleskopet WISE verkar antyda att de kanske är mycket ovanligare, med ett halvdussin ljusa stjärnor på varje brun dvärg. Vi får väl se var det landar, men scenariot med flera bruna dvärgar per stjärna som Permanence byggde på verkar inte stämma överens med den här nya kunskapen i alla fall.

Det kommer hur som helst nya resultat från WISE, som den här upptäckten av de äldsta bruna dvärgarna för bara någon månad sen.

En annan fantasieggande grej med bruna dvärgar är idén med Nemesis, en mörk stjärna som skulle befinna sig i solens närhet och med vissa mellanrum kasta in kometer och liknande mot jorden, och så orsaka massutdöenden här. Det finns förmodligen ingen Nemesis, men det är en intressant sak att fundera på. (Tillräckligt fantasieggande för att det ska finnas en massa roliga foliehattiga teorier, som blandar ihop Nemesis med någon fiktiv planet som kallas Nibiru, och som sägs vara ett hot mot jorden. Googla det, om du har lust!)

Men hur är det där med den mörka materian då? Är den mörka materian bruna dvärgar?

Det kan jag nog drista mig till att svara nej på. Förr var ”mörk materia” synonymt med en saknad massa, massa som borde finnas men inte syns. Men numera menar vi något mycket mer specifikt med mörk materia. Något som inte består av atomer, något som fanns i en ganska väl definierad mängd redan när universum svalnat så mycket att atomer kunde bildas (den tid som den kosmiska bakgrundsstrålningen kommer ifrån), och något som rör sig lagom fort för att de galaxer och galaxhopar och större strukturer vi ser i universum ska kunna bildas. Kall mörk materia, CDM. Och det kan helt klart inte vara bruna dvärgar, oavsett om de utgör en avsevärd del av massan i vår galax.

(Jag har skrivit om mörk materia förr, och även på min andra blogg: Vad är mörk materia och Mer om mörk materia.)

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi, Mörk materia, Vetenskap och science fiction. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nästan-stjärnor

  1. Ping: Gårdagens värld idag igen, avsnitt 3: vilda västern, och häftiga idéer i rymden |

  2. Arvid och Lydia skriver:

    Spännade läsning… 🙂

    Rymden har alltid fascinerat mig och det är lätt att drömma sig bort en stund. Att lära sig mera om detta ger nya perspektiv. Det ska bli roligt att läsa dina fortsatta betraktelser…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.