Blixtar och dunder!

Åska den 27 juli. Klicka på bilden för att komma till originalet på SMHI:s webbplats.

Åska den 27 juli. Klicka på bilden för att komma till originalet på SMHI:s webbplats.

Igår åkte jag bil genom ett av de mest åskdrabbade områdena i Sverige, enligt kartan här från SMHI, där just söder om Vättern. Det var häftigt, måste jag säga, och lite utmattande. Trafiken gick bitvis i 50 på motorvägen, så det tog väldigt lång tid att komma någon vart. Men vilket skådespel! De bästa blixtarna såg vi förstås innan det hade börjat regna, när de kunde avteckna sig mot de mörka molnen.

SMHI har en hel del information om åska och om blixar, inklusive kartor över åsk- och blixtobservationer. Jag började leta där eftersom jag började undrar hur förutsättningarna för åska uppstår, men det här med hur de stora spänningsskillnaderna kommer sig är tydligen inte helt utrett. Så här skriver SMHI:

Efterhand som molnet växer till sker en separation av elektriska laddningar så att den nedre delen av molnet blir mest negativt laddad och den övre delen positivt laddad. Hur denna separation av laddningar går till är ännu inte helt klarlagd, men den hänger troligen ihop med att molndroppar, regndroppar och snöflingor rör sig upp och ned i molnet med olika hastigheter.

Eftersom jag är fascinerad av hur det går att mäta och ta reda på saker tyckte jag att de små korsen på kartan var intressanta, de som visar de kraftigaste urladdningarna på minst 100.000 ampere. Det finns en kort beskrivning hur blixtrandet mäts med antenner som fångar upp de elektromagnetiska pulserna från blixturladdningar. Det står en liten varning om att kartorna är automatgenererade och ogranskade, och att det kan finnas fel, men bilden är nog i stort sett riktig.

Hur mycket är 100.000 ampere? Strömstyrka är ett mått på hur mycket laddning som passerar per sekund i den punkt där strömmen mäts. Små urladdningar i en teslaspole ligger tydligen på ungefär en ampere, om jag förstått det rätt. Vanliga elektriska apparater hemma som använder rätt hög strömstyrka, som kokplattor och vattenkokare, drar typ 5-10 ampere.

Jag försöker tänka mig hur mycket elektroner det är fråga om. En ampere är 1 coulomb per sekund, och en coulomb är 6,241×1018 elektronladdningar. Så i en kraftig blixt är det 6,241×1023 elektroner som passerar en given punkt per sekund. Hur många elektroner är det då? I runda slängar en mol elektroner! Det är ju oftast bara de yttersta elektronerna som ger sig ut och flyttar på sig, så det är som om yttersta elektronen från en mol atomer eller molekyler skulle röra sig förbi en given punkt per sekund. Det är alltså som antalet molekyler i 18 gram vatten, en dryg matsked — en klart synlig och gripbar mängd. En elektron från var och en av de molekylerna är rätt många elektroner!

Finns det något annat, kanske bättre, sätt att åskådliggöra hur mycket 100.000 ampere faktiskt är?

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Fysik, meteorologi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.