6 december: Ångströmlaboratoriet höljt i dimma

dimmaochcyklar

Så här har Ångströmlaboratoriet sett ut av och till på sistone. Vi har haft ovanligt mycket dimma, som ger lite vinterkänsla trots frånvaron av snö.

När jag började plugga i Uppsala 1994 läste jag matte på Polacksbacken precis brevid, och platsen på bilden var en grop i marken. Ångström invigdes 1997 och har sedan byggts ut i ett par omgångar och gradvis befolkats med fler institutioner. De flesta av de gamla institutionerna har nu slagits ihop — vi har den stora institutionen för fysik och astronomi istället för strålningsvetenskap, teoretisk fysik, neutronforskning, och så vidare. På Ångströmlaboratoriet finns också institutionen för kemi – Ångström (det finns en till institution för kemi på BMC), matematiska institutionen, och institutionen för teknikvetenskaper. Jag hoppas att jag inte har missat någon.

Här finns i samma stora byggnadskomplex också bland annat ett fint renrum, Tandemlaboratoriet där de bland annat gör kol-14-dateringar, och Freialaboratoriet som byggts för testning och utveckling av delar till ESS-acceleratorn som ska byggas i Lund.

Lägg också märke till cyklarna. Det är ofta väldigt trångt framför norra ingången — rätt få studenter har insett att det finns gott om plats vid den södra änden av byggnaden. Eftersom det är rätt stort och det är norrifrån de flesta kommer på morgonen är det kanske inte så konstigt. Det är ungefär 250 meter rakt igenom byggnaden från huvudingången på bilden till södra änden.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.