7 december: en kopparcylinder för ESCA

escatunnan

Utanför den största föreläsningssalen på Ångström, Siegbahnsalen, står en utställning om ESCA, en teknik som Kai Siegbahn och hans forskargrupp utvecklade för att analysera den kemiska sammansättningen i ytan på olika material. Det är en form av spektroskopi, det vill säga en analys där man tittar på en hel räcka med energier och hittar mönster i vilka energier som är vanliga. ESCA står för Electron Spectroscopy for Chemical Analysis. I det här fallet handlar det om att skicka röntgenstrålning på ytan och studera energierna hos de elektroner som kommer ut. De här elektronernas energier kommer att bero på hur de är bundna, vilket beror på vad ytan består av.

För att kunna mäta elektronernas energier används magnetfält. Banan för en elektron som rör sig i ett magnetfält kommer ju att krökas olika mycket beroende på hur mycket rörelseenergi elektronen har. Den här snygga koppartunnan är en del av systemet av spolar som skapar det magnetfält som behövs.

I utställningsmontern finns en modell som visar hur uppställningen såg ut när det begav sig, på 50-talet:

esca-modell

Med förlov sagt är ESCA-utställningen ytterligare ett exempel på hur dåliga fysiker är på att tala om vad de här sakerna som finns i byggnaden egentligen är för något. Det finns inget i den här utställningen som fungerar som ingressen i en text, som ger en snabb och enkel sammanfattning av vad det är för något jag tittar på. Det gäller att gå nära och titta och läsa en stund för att börja fatta vad det går ut på. Den jättestora extrablanka skylt som sitter vid sidan är väldigt snygg, men också en aning kryptisk för den som inte är insatt.

esca-tavla

Om du vill läsa mer om ESCA-tekniken, som också med ett mer allmänt (men tungvrickande) ord kallas röntgenfotoelektronspektroskopi, är en ingång att titta på Wikipedia-uppslagsordet ”X-ray photoelectron spectroscopy”.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Ångströmlaboratoriet, Mätteknik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.