Ada Lovelace 200 år!

Idag är Ada Lovelace Day, en dag som tillägnas kvinnor inom vetenskap, teknik och matematik. I år är det lite extra speciellt, eftersom det är 200 år sedan Ada Lovelace föddes — kvinnan som ibland kallas världens första programmerare. Hennes födelsedag är egentligen den 10 december, men på Nobeldagen är alla vetenskapsentusiaster förstås upptagna med annat så det är lika bra att fira jubileet idag.

Jag skulle vilja uppmärksamma denna dag med att rekommendera alla som vill veta lite mer om Ada Lovelace själv — eller som bara gillar smart underhållning — att läsa The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage av Sydney Padua.

Lovelace_3D_1_small_-e1428796175504Detta är en helt fantastisk bok, en sån där bok som får mig att hoppa upp och ner och veva med armarna och utropa att den här är ju UNDERBAR, den måste ALLA läsa! Sen inser jag att den kanske inte är allas grej, för denna bok låter sig inte snyggt sorteras in i någon enkel kategori. Det är en bok med tecknade serier som utspelar sig i en alternativ verklighet, men också en bok som är ett ymnighetshorn av fotnoter. OCH slutnoter! Historiska noter, baserade på brev och tidningsurklipp och andra samtida källor som nämnde huvudpersonerna. Dessutom finns här väldigt mycket helt seriös information om Babbages tänkta analysmaskin, den programmerbara räknemaskinen som kunde ha blivit den första datorn om den bara hade blivit byggd (som i The Difference Engine av William Gibson och Bruce Sterling¹). Här ges en chans för den som är lagd åt det hållet att faktiskt begripa lite av hur den skulle fungera.

I Sydney Paduas serier är maskinen ett jättelikt vidunder som huvudpersonerna klättrar runt inuti. De träffar också på en del lite skruvade versioner av fenomen från deras tid. I en minnesvärd scen möter Ada på en skenande maskin (den ekonomiska modellen!) en Isambard Kingdom Brunel (den kände ingenjören) som jagar ikapp på ett ånglok. Jag skulle inte beskriva boken som en tecknad serie om hur Ada Lovelace och Charles Babbage löser brott och är med om äventyr, även om det finns en sådan komponent som är väldigt underhållande. Snarare är det en bok som med mycket humor och mycket nördigt allvar utforskar personen Ada Lovelace och på lite olika sätt försöker komma åt vem hon var, kryddat med fantasier om vem hon kunde ha varit.


¹Som Sydney Padua påpekar har The Difference Engine en mycket bättre klang än The Analytical Engine, även om differensmaskinen var en tidigare uppfinning som inte alls var lika kraftfull — och inte programmerbar. För den som inte känner till det passar jag på att tillägga här att några tidiga fungerande differensmaskiner faktiskt byggdes här i Sverige av Georg och Edvard Scheutz. Babbage själv lyckades aldrig bygga någon.

Annonser

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Bok, Forskarvärlden, teknik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ada Lovelace 200 år!

  1. Ping: En bok med mängder av små historier kring grundämnena |

  2. Ping: Det bästa jag läste under 2015 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.