Astrologi är lika knasigt som vanligt

Vi är vana vid att solen går upp och ner och årstiderna varierar i en jämn rytm. Även om vädret är olika från år till år återkommer vår- och höstdagjämningen. På natthimlen ser vi också olika stjärnbilder. Framåt vintern stiger Orions välbekanta silhuett upp om kvällarna, men ska du se den nu i september får du vänta till ganska sent. Det beror på att jorden befinner sig på olika sidor om solen vid olika tider på året, så därför tittar vi åt olika håll i rymden beroende på årstid.

En intressant sak som de flesta kanske inte tänker på, eftersom det inte märks inom en livstid, är att detta inte är riktigt konstant. Jordaxeln pekar just nu mot polstjärnan (det är därför polstjärnan ser ut att stå stilla och kan användas för att pålitligt ta ut riktningen mot norr), men den gör inte det hela tiden. Det finns en långsam rörelse som kallas för ”jordaxelns precession”, som inte bara gör att vår polstjärna slutar att vara polstjärna efter några hundra år utan som också gör att vårdagjämningen flyttar sig längs jordens bana. Årstiderna inträffar inte på samma sida av solen nu som vid vår tideräknings början. (Vill du ha lite mer koll på vad som syns på himlen och hur det funkar rekommenderar jag Astroinfo.se.

Och här kommer vi in på astrologins underligheter. Både astrologer och astronomer har stenkoll på jordaxelns precession, eftersom de tittar på företeelser på himlen. Men det vanliga horoskopläsare inte brukar veta är att deras ”stjärntecken” definierades för över tvåtusen år sen och därför inte alls hänger ihop med den stjärnbild som gett namn till den. Det beror på att astrologin helt enkelt har tappat en stor del av sin kontakt med stjärnhimlen. Västerländsk astrologi utgår ifrån tolv lika stora sektioner av himlen, som ligger fast i förhållande till jorden — inte till vad som syns på himlen. De här himmelssektorerna har fått namn efter stjärntecken som låg i den riktiningen när Ptolemaios levde. När en astrolog säger att solen står i oxens stjärnbild säger en astronom att det gör den ju inte alls! Titta på himlen, oxen är inte där utan en bra bit brevid!

Varpå astrologen svarar att det struntar jag i, för det är inte var stjärnorna står som spelar roll.

Solens och planeternas riktningar tar astrologen nogsamt ut, men tolkningen fortsätter att följa det mönster som lades ned för nästan tvåtusen år sedan. Var jorden befinner sig och vad himlakropparna faktiskt är för något bryr sig en astrolog inte om. Astrologer bryr sig heller inte om sådant som faktiskt påverkar människolivet på mätbara sätt, som ekonomi och sociala förutsättningar. Det enda som spelar roll i astrologin är ett abstrakt spel med vinklar och symboler. På vissa sätt tar detta spel hänsyn till himlen som den ser ut från marken, men vad vi vet om jordens plats i rymden spelar inte särskilt stor roll.

Men många känner ändå till vilket stjärntecken de är födda i enligt tidningshoroskopen. Därför är stjärntecknen en ganska bra utgångspunkt för att berätta om vad som faktiskt händer på himlavalvet och hur vår plats i universum ser ut. Jag gjorde eget försök med detta för KIT.se i somras. Det finns alltid människor som blir lite förvånade när de får veta att deras stjärntecken inte stämmer överens med stjärnbilderna på himlen, så det är kul att berätta om.

Samtidigt är det förstås ingen nyhet, och grejen med stjärnbilderna brukar vara ute i media emellanåt. Tydligen gjorde Nasa ett eget pressmeddelande eller liknande på detta nyligen, vilket fick minst en astrolog att surna till och skriva ett svar. Och länken till det kom till mig, från någon som ville säga att min artikel har fel för att astrologer känner till precessionen och struntar i var stjärnorna står eftersom de ändå följer Ptolemaios himmelsindelning.

Men faktum är att det är ungefär vad jag också skrev. Jag citerar mig själv: ”Astrologin har tappat kontakten med den verkliga stjärnhimlen för länge sedan.” Vilket skulle bevisas.

Horoskop lockar människor för att de ger spännande små berättelser som kan tas som infallsvinklar på att fundera på sitt liv. Det är därför så många ändå tjusas lite av astrologin. Men horoskpen har absolut noll kontakt med det mänskliga livets egentliga ingredienser, och de saknar helt koppling till stjärnorna. Så jag föredrar ju verkligheten, kan jag säga. Och det är den jag vill berätta om.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Astronomi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.