”Jag ser inte ned på mitt kaffebord”

Efter att ha skrivit en bok om urtidsdjur kände jag att det vore roligt att ha lite bättre koll på djurens sammanhang, och livets utveckling i allmänhet. Därför sökte jag kursen Dinosauriernas tidsålder på Uppsala universitet, och läser den nu. I samband med det rotade jag fram en fin bok, The Book of Life, redigerad av Stephen Jay Gould. Den är lite gammal nu, även den reviderade utgåvan från 2001 har en massa år på nacken, men håller fortfarande ganska bra i många delar.

Stephen Jay Gould har själv skrivit ett förord som handlar om hur urtidens djur framställs och hur vi gör oss bilder av livet före människan. Det är ganska rolig läsning, inte minst när han poängterar hur viktig ikonografin är för oss människor, och avfärdar dem som ogillar de stora dinosauriebilderna som posörer.

Confucius was not dispensing an oracular item of arcane Eastern wisdom, but epitomizing a central truth of primate evolution, when he proclaimed that one good picture is worth ten thousand words.

In this context, I have never understood why large-format volumes of illustrations are often contemptuously dismissed by academics and intellectuals (though usually by posturers rather than the folks of substance) as ”coffee-table books”. I do not despise my coffee table as a low form of furniture (excpet in the strictly literal sense) and I regard beautiful and informative books of pictures as among the most sublime products of the publishing industry.

Det gör mig extra nöjd med att ha fått vara med och göra en så fin bok som Urtidsbilder, där jag skrev texten till Simon Stålenhags målningar. Den är kanske inte den djupaste och mest uttömmande av alla böcker om livet, men jag tycker att den kan få räknas till Stephen Jay Goulds kategori av sublima produkter.

***

För övrigt vill jag varmt rekommendera en helt annan bok med vackra bilder: Extremt väder av Martin Hedberg. Vacker och lärorik.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.