Borra hål som är så små att fotonerna inte slipper ut

Just nu lyssnar jag igenom en gammal intervju jag gjorde för ett par år sedan om radioteleskopet CHIME, och jag blir alldeles glad av hur vi sitter och nördar ner oss i detaljerna kring utmaningarna i att hantera datamängderna.

En ganska kul grej är att det blir så mycket data att det i princip inte går att flytta till något superdatorcentrum. Bandbredden räcker inte. Det måste hanteras på plats. Därför har forskarna i princip byggt ett superdatorcentrum på plats, i fraktcontainrar. Men problemet med datorer är att de genererar mycket brus i form av radiostrålning, som skulle störa mätningarna, så en hel del ingenjörsansträngningar har gått åt för att samtidigt isolera datorerna.

De kan inte borra några större hål i en sådan container, för då smiter radiobrus ut. Därför går det inte att få in tillräckligt mycket luft för att kyla datorerna, så alltihop måste vara vattenkylt.

Jag gillar att i mitt huvud tänka på det som att hålen inte får vara större än en foton, för då smiter de ut. Men det är egentligen inte fysikaliskt riktigt — en foton har ju ingen storlek eller form, i den vardagliga betydelsen. Men för att isolera utrustning från elektromagnetisk strålning behöver man alltså bygga in den i en Faradaybur, och hålen i den behöver vara signifikant mycket mindre än våglängden på den strålning som ska stängas ute. Eller stängas inne, i det här fallet. Så då ser jag det för min inre syn som att fotonerna är bollar eller pannkakor.

Om åka

Fysiker, sf-fantast, allmän entusiast.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.