Om bloggen

Jag är inget vidare bra på att hitta på klatschiga bloggnamn. Efter mycket grunnande fastnade jag för att kalla den här bloggen för Stjärnstoft och kugghjul, två ord som beskriver lite vad jag tänkt att skriva om här. Det blir fysik i allmänhet, säkert en del astropartikelfysik (området där partikelfysik möter kosmologi och astrofysik), och lite om saker jag råkar upptäcka och tänka på i naturen — träd, fåglar och stjärnor, och så. Speciellt är jag intresserad av detektorer och experimentell utrustning, så det blir säkert en del om sådant. Jag tänkte även skriva lite om mina försök med att bygga och konstruera saker, ifall det blir något av med det. Det blir ganska blandad nivå, tänker jag mig, och därför kommer jag att prova att märka inläggen med svårighetsgrad (den förkunskapsnivå jag förutsätter) så att man kan sortera dem lite.

Stjärnstoft

Vi består av stjärnstoft, atomer som skapats i det inre av stjärnor och i stjärnors kataklysmiska död, och den tanken har åtminstone i vissa kretsar blivit kulturellt allmängods. Jag funderade på sånt när jag var i tioårsåldern, eller ännu tidigare. Samtidigt verkar tanken fullständigt ny även för en del vuxna människor. Jag har lustigt nog stött på inte mindre än två romaner där en man lyckats förundra och charma en kvinna genom att prata om just detta. Intressant raggningsknep, det skulle inte funka på såna som mig. Det här påminner mig om att det finns massor av saker som jag tar för givet men som andra inte tänker på så mycket. Jag har också valt en viss utbildning och har jobbat med vissa sorters saker, vilket gör att en del saker för mig är vadagligt bekanta som kanske inte alla känner till. Jag vet faktiskt en del, och borde ha en del att dela med mig av.

Atomer, partiklar, krafter. Vad som försigår långt borta, och i det inre av materian omkring oss. Och så en del om det som är alldeles vardagsnära, men som man kanske inte ofta tänker så noga på.

Kugghjul

Kugghjulen i min rubrik står för flera saker.

Dels tänker jag på kugghjulen i hjärnan, när man börjar tänka. Det är roligt att plötsligt koppla ihop saker, det är kul när något faller på plats i huvudet och man får nya insikter.

Kugghjul representar också tillämpningar av det vi vet om naturen: det mekaniska och i förlängningen elektriska och kemiska och så vidare. Verktyg och hjälpmedel, hantverk och ingenjörskonst.

Upptäcktsfärder

Till slut, fast utan att jag tog det med i rubriken, handlar den här bloggen väldigt mycket om min egen upptäcktsfärd bland olika företeelser och fenomen. Jag tycker om att följa upp mina funderingar på saker och ting, fundera lite mer och ta reda på saker. Är det något jag tycker är intressant vill jag gärna berätta det vidare, och då är ju en blogg ganska bra.

Jag tycker också om att läsa om upptäcker, och om hur de gjordes. Jag är experimentalist. Ända sedan jag var liten har jag varit intresserad av hur man kan veta hur saker förhåller sig. Är det verkligen så? Jag beundrar människor som spekulerar, men ännu mer beundrar jag dem som tänker ut sätt att ta reda på hur det faktiskt är. Därav kommer mitt intresse för detektorer och experiment.

Livet är i bästa fall som en upptäcktsresa genom världen. Helst i sällskap med andra.

Annons

En kommentar till Om bloggen

  1. lars lindman skriver:

    Hej Lars här. har fortsatt på din chockladuppvärning tog dock en gammal cd 3sek i mikron det blev ett fantasktiskt mönster tog annan cd och annan mikro helt annat mönster.Hör gärna av dig per mejl .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.