Anna Davour, vetenskapsjournalist med mera

Anna Davour heter jag, och jag skriver inte bara för nöjes skull, som jag gör när jag bloggar, utan även för brödfödan. Numera är jag fysik- och astronomiredaktör på Forskning och Framsteg. Jag har tidigare varit medarbetare i tidskriften Populär Astronomi, och frilansat som radiojournalist och skribent. (Om du vill se lite vad jag gjort finns en sida med exempel.) Ibland håller jag föreläsningar, det har ofta handlat om mörk materia.

Annars har jag sysslat med lite olika saker genom åren. Undervisning på olika nivåer, från högstadiet till universitetet. Att packa grönsaksfröer. Sommarjobb med att sköta gravarna på olika kyrkogårdar. Och ett år hade jag titeln forskningsingenjör och jobbade på The Svedberglaboratoriet. Men jag har blivit doktor i fysik också.

Jag intervjuar. (Denna gång serietecknaren Elin Fahlstedt.) Foto: Maria Nygård.

Jag intervjuar. (Denna gång serietecknaren Elin Fahlstedt.) Foto: Maria Nygård.

Utbildning och akademiskt bakgrund

Läsåret 2011-2012 gick jag en påbyggnadsutbildning i journalistik vid Uppsala universitet.

I botten är jag ändå utbildad fysiker, och har sysslat med experimentell partikelfysik (eller astropartikelfysik om man vill precisera det lite). Jag har jobbat med neutrinoteleskopet AMANDA (här finns min avhandling: Search for low mass WIMPs with the AMANDA neutrino telescope ) och med en detektor som kallas PICASSO och som är till för att söka efter universums mörka materia. Det har varit väldigt givande och ofta kul, om än jobbigt och motigt emellanåt. Som bonus har jag fått besöka intressanta platser: AMANDA finns på sydpolen och PICASSO två kilometer under jorden.

Under 2014-2015 gjorde jag ett tillfälligt inhopp i forskning igen, i ett projekt som handlade om kärnämneskontroll (alltså tekniker och åtgärder för att säkerställa den fredliga användningen av kärnteknik).

Lite mer om mig

Jag betraktar Uppsala som min hemstad, och har återvänt hit gång på gång. Senast 2009 efter två år som postdoktor i Kanada.

Åka är ett smeknamn som hängt med sedan gymnasiet. Många kallar mig faktiskt för det.

Dessutom är jag science fiction-fantast (litteratur, mer än film eller tv), och förtjust i att skriva. Jag har länge gett ut ett sf-fanzine, som för närvarande lever mest i bloggform här.

Kontakt

Det går förstås bra att kommentera på mina blogginlägg, men det går också att nå mig per epost: anna punkt davour (at) gmail punkt com.

Annons

3 kommentarer till Anna Davour, vetenskapsjournalist med mera

  1. Karl Bergman skriver:

    Grattis Anna till nya jobbet på FOF eller eg grattis till oss läsare av en bra tidning som kommer att bli ännu bättre med din medverkan.

  2. ralf a berg skriver:

    åxå jag grattar & ska börja premumerera på f&f efter uppgraderingen, dessutom nyfiken på ert exotiska efternamn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.